Owies znany jest w wielu krajach, praktyczne pod każdą szerokością geograficzną. Swą popularność zawdzięcza łatwej uprawie, a także ogromnym wartością energetycznym. Potrawy przyrządzane z owsa zawsze cieszyły podniebienia ludzi i zapewniały im sytość na wiele godzin. Owies oprócz tego posiada również inne, niezwykle ważne pozytywne oddziaływania na nasz organizm
Właściwości zdrowotne
Nie tylko ziarno ale i ziele owsa potrafi wiele dać osobie je spożywającej. Szczególnie dotyczy to znacznie zwiększonej odporności organizmu. Zioło owsa zawiera w swoim składzie dużą ilość błonnika i beta-glukanów. Powodują one bardziej wytężoną pracę układu immunologicznego i dzięki temu podnoszą odporność, co przydaje się zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy jesteśmy znacznie bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje.
Drugą niezwykle ciekawa właściwością tego naturalnego środka, jest bardzo pozytywne oddziaływanie na napięcie nerwowe. Na zbyt wysoki poziom stresu narzeka coraz większa grupa ludzi. Ziele owsa dzięki zawartych w nim pierwiastków takich jak potas, żelazo, wapń i magnez, a także dzięki witaminą z grupy B, doskonale radzi sobie z łagodzeniem stanów stresowych i działa uspokajającą na osoby je dostarczające do swojego organizmu.
Zostaw odpowiedź
Najnowsze wpisy
- Ziołolecznictwo na odchudzanie
- Bakteria coli w moczu – jak uniknąć zakażenia?
- Zdrowie z owsa
- Zdrowotne wyciągi z ziół
- Kłącze perzu – niby chwast, a leczy